Profesori i saradnici Filozofskog fakulteta u Beogradu saopštili su da pružaju podršku građanskim protestima u Srbiji.

Baveći se, kao naučnici, istraživanjem pojedinca i društva, u ponašanju aktuelne vlasti prepoznajemo brojne znake diktature, navedeno je u saopštenju koje je objavljeno na sajtu Peščanik.

„Građanima Srbije su ukinute političke, ekonomske i kulturne slobode koje su temelj modernih evropskih demokratija. Urušene su institucije i primena zakona, a opšti interesi podređeni ličnim i partijskim“, piše u saopštenju.

Dodaje se da su „nepotrebno čestim vanrednim izborima i hiljadama skupštinskih amandmana obesmišljena demokratska prava i parlamentarni sistem, a društvo gurnuto u političko nasilje“.

Progonima u tabloidima, pretnjama, pritvorima, sudskim procesima i nasiljem pokušavaju da se zastraše i ponize građani Srbije. Vlast odbija da odgovori na pitanja i zahteve građana, a njeni nosioci vređaju sve one koji se usude da postave pitanja i izraze drugačije mišljenje“, piše u saopštenju.

„Aktuelna vlast propagandom pokušava da prikrije činjenicu da je u poslednjih pet godina, kumulativno gledano, Srbija jedna od ekonomija sa najsporijim privrednim rastom u Evropi, a da su zarade niže još samo u Albaniji i Makedoniji„.

Vlast odustaje od evropskog puta i dobrosusedskih odnosa čime ponovo vodi zemlju u međunarodnu izolaciju, ističe se u saopštenju.

„Kao zaposleni u oblasti visokog obrazovanja posebno želimo da se osvrnemo na događanja u oblasti obrazovanja i nauke: Nesankcionisanjem plagijata i lažnih diploma urušava se obrazovni sistem, novim zakonskim rešenjima urušava se autonomija univerziteta čime se otvara mogućnost za njegovu političku kontrolu, novi Nacrt zakona o nauci i istraživanjima preti da izbaci mlade naučnike s univerziteta i otvori vrata novom talasu odliva mozgova iz ove zemlje„, piše u saopštenju nastavnika i saradnika Filozovskog fakulteta u Beogradu.

Oni dodaju da, zajedno sa drugim građanima u protestima, dobro znaju da je moguća „drugačija, bolja Srbija od ove koju aktuelna vlast sistemski razara“.

Listu profesora koji su potpisali saopštenje možete pogledati na sajtu Peščanik.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com