Povodom obeležavanja Dana sećanja na 17. mart 2004. – Pogrom na Kosovu i Metohiji, u 19h biće održana komemorativna akademija na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

U tri dana nasilja Albanaca nad Srbima 17, 18. i 19. marta 2004. nastradalo je 10 Srba, srušeno i zapaljeno 35 crkava i manastira, 935 srpskih objekata, od kojih 738 srpskih kuća, 10 javnih objekata, škola, pošta i domova zdravlja. Proterano je 4.012 Srba iz šest gradova i devet sela.

Pojedina mesta su od tada ostala bez Srba i mnoge posledice ni do danas nisu sanirane. Ni pet posto proteranih se nije vratilo u svoja mesta.

Na skupu u Beogradu govoriće Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja. Posle toga će biti  održan prigodan umetničko – scenski prikaz o događajima tog 17. marta 2004.

Organizator komemorativne akademije je vladin Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Programu će prisustvovati predstavnici Narodne skupštine Republike Srbije, Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, Grada Beograda, diplomatskog kora u Srbiji, udruženja i građani opredeljeni za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com