Protesti „Jedan od pet miliona“ koji se nedeljama održavaju u više od 40 gradova Srbije večeras su održani u Trsteniku i Kuršumliji, a prvi put su organizovani i u Zrenjaninu.

“Ovo je 47. grad u Srbiji koji se priključio protestima Jedan od pet miliona”, to je okupljenim građanima u Zrenjaninu poručio jedan od govornika novinar Srđan Škoro, prenosi N1.

Oko hiljadu građana je, noseći transparente sa porukama protiv aktuelne vlasti, prošetalo centralnim ulicama Zrenjanina.

Iako je bilo planirano da se zaustave ispred Javnog komunalnog preduzeća, protestanti su nastavili šetnju nazad do centralnog trga ovog grada.

Građani su izneli čitav set zahteva lokalnim vlastima i državnom vrhu.

Između ostalog, tražili su fer i demokratske izbore, da grad bude poznat po uspesima, a ne rijaliti zvezdama, da se ispita imovina funkcionera, a na samom kraju i ostavku aktuelnog predsednika Aleksandra Vučića.

U Trsteniku su građani protestovali na glavnom gradskom trgu, a onda krenuli u protestnu šetnju.

Protest je završen pred zgradom Radio televizije Trstenik, kao i na svim protestima do sada održanim.

1 od 5 miliona

Protest „Jedan od pet miliona“
Foto: B92

Da podsetimo

Protest „Jedan od pet miliona“ prvi put je organizovan nakon prebijanja lidera Levice Srbije Borka Stefanovića i dvojice aktivista te stranke u Kruševcu 23.novembra prošle godine.
Prvi protest održan je 8.decembra 2018.godine u Beogradu, a zatim se proširio na Novi Sad, Niš, Čačak, Kraljevo i mnoge druge. Prvobitno ime protesta bilo je „Stop krvavim košuljama“, zatim „Hajde da se prebrojimo“ i na kraju se došlo do imena „Jedan od pet miliona“ nakon izjave predsednika Srbije da neće uvažiti zahteve demonstranata i ako ih bude pet miliona.

 

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com