Danas, 1. maja obeležava se praznik rada. Na današnji dan su radnici u Čikagu 1886. godine štrajkom i protestima počeli osmočasovno radno vreme. Trećeg maja došlo je do sukoba radnika koji su bili članovi sindikata i štrajkbrekera. U sukobe se umešala policija, a četiri pripadnika sindikata je ubijeno.
Naredni dan na Trgu Hejmarket anarhisti su organizovali demonstracije. Jedna osoba, čiji identitet nije potvrđen je bacila bombu i tako ubila sedam i ranila 67 policajaca.
Nakon toga osam anarhista je uhapšeno i optuženo za ubistvo. Osuđeni su na smrt iako njihova krivica nije utvrđena.
Na prvom kongresu Druge internacionale 1889. odlučeno je da se naredne godine održi velika manifestacija kojom će se proslaviti 1. maj u znak sećanja na aferu Hejmarket u Čikagu, ali i kao vid borbe za radnička prava.
Drugi kongres Radničke internacionale je odlučio da se od 1890. godine, 1. maja širom sveta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. veka dobilo masovne razmere.
U Srbiji je obeležavanje Praznika rada prešlo dug put. Od zabrane održavanja kojoj su radnici prkosili protestima, bojkotom rada i zborovima. Preko prvomajskih uranaka do obaveze koju je uveo Tito 1945. godine.
U našoj zemlji ali i u regionu vremenoj je običaj je postao da se tog dana u zoru izlazi na Prvomajski uranak.
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com