Skupština Srbije usvojila je izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara kojima se cena putarine u Srbiji povećava za 12 odsto.

U „Putevima Srbije“ kažu da će izraditi novi cenovnik koji će potvrditi Vlada. Nakon te procedure će biti podignute cene.

Cena će se poveća kako bi mogla da se održi dalja izgradnja i održavanje puteva. Delimično se postiže usklađivanje sa direktivom Evropske unije, koja propisuje da putarina treba da obezbedi realne troškove održavanja, razvoja i izgradnje auto-puteva.

Očekuje se da će nove cene putarine zaživeti tokom jula i početkom avgusta.

Izmene Zakona o naknadama za korišćenje javnih dobara stupaju na snagu osmog dana od objavljivanja u Službenom glasniku. Nakon toga se u „Putevima“ pravi cenovnik koji treba da usvoji Nadzorni odbor tog preduzeća.

Siniša Mali, ministar finansija rekao je u raspravi da je 2019. godina ključna i možda najznačajnija za razvoj infrastrukture u poslednjih 70 godina.

Kazao je da će početi radovi na izgradnji takozvanog Moravskog koridora dužine 110 kilometara kojim se povezuje Čačak, Kraljevo, Kruševac, Pojate, a koji je važan za dalji razvoj centralne Srbije, da će graditi četiri ili pet novih auto-puteva.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com