Nakon mesec dana pauze, zaposleni u kompaniji „Fijat Krajsler automobili Srbija“, ponovo su na svojim radnim mestima.

Proizvodnja automobila „fijat 500L“ odvija se u dve smene. Prema planu bi na dnevnom nivou trebalo da sa proizvodnih traka siđe 416 vozila.

Zoran Marković, predsednik Samostalnog sindikata fabrike, rekao je da nema nikave informacije o eventualnom početku proizvodnje nekog novog modela automobila u fabrici u Kragujevcu.

Predsednik sindikata „Nezavisnost“ Zoran Stanić rekao je da će do Nove godine radnici raditi u dve smene na proizvodnji „fijata 500 L“.

Prema njegovom mišljenju, proizvodnja „fijat 500 đardinijera“ mogla bi da počne tek 2021, jer je, kako kaže, teško istovremeno proizvoditi dva modela.

Dodaje da proizvodnja svake godine opada i da, bez obzira na to, nije bilo otpuštanja ali da radnici sami odlaze zbog smanjenih dnevnica.

Inače, radnici su bili na pauzi od 17. jula, kada su upućeni na plaćeno odsustvo. Usledio je kolektivni godišnji odmor, pa nastavak plaćenog odsustva.

Dok su na plaćenom zaposleni primaju 65 odsto zarade, a budući da kompanija „Fijat“, ne proizvodi vozila za zalihe, već u skladu sa potrebama tržišta, do kraja godine bi trebalo očekivati još prekida proizvodnje.

 
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com