Gradonačelnik Beograda prof.dr Zoran Radojičić ugostio je u utorak, u Starom dvoru, gradonačelnika Ljubljane Zorana Jankovića.

Tokom ovog susreta govorilo se o unapređenju saradnje ova dva grada, ali i o iskustvima Ljubljane koje bi srpska prestonica mogla da iskoristi.

Gradonačelnik Radojičić iskazao je veliko zadovoljstvo zbog prilike da ugosti gradonačelnika slovenačke prestonice i njenu delegaciju, prenosi Blic.

Gradonačelnici

Skup u Starom dvoru
FOTO: BEOINFO / PROMO/BLIC.RS

„Prijateljstvo dva grada je dugogodišnje i postojalo je i pre naših mandata, dok na nama ostaje da nastavimo i unapredimo svaki vid saradnje. Razgovarali smo o realizaciji ranije postignutih dogovora, ali i razmenili iskustva koja bi trebalo da iskoristimo i primenimo u radu. Posebno mi je zadovoljstvo da ugostim kolegu Jankovića i ljude iz njegovog tima, pre svega, jer je Ljubljana dostigla mnoge ciljeve koje sam kao gradonačelnik Beograda sebi postavio“, rekao je Radojičić.

On je naglasio da su razgovarali i o funkcionisanju gradskog prevoza, kao i „kar-šering“ modelu za električna vozila koji je u Ljubljani za kratko vreme, zbog svojih pogodnosti, postao vrlo popularan.

„Razgovarali smo i o načinu na koji Ljubljana rešava problem komunalnog i drugog otpada i alternativama koje postoje u rešavanju tog pitanja. Nadam se da ćemo nastaviti saradnju i organizovati nove sastanke koji će unaprediti funkcionisanje naših gradova. Od posebne je važnosti da imamo pomoć gradonačelnika Ljubljane i njegovog tima po pitanju nastojanja Beograda da ove godine aplicira na konkursu za „Zelenu prestonicu Evrope“. Iskustva Ljubljane koja je prošla tim putem i dostigla potreban nivo nama su dragocena. Ljubljana je 2016. godine ponela tu laskavu titulu, što je sigurno umnogome doprinelo razvoju grada i povećanju broja turista“, dodao je Radojičić.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com