Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić razgovarao je danas sa predsednikom Republike Palau Tomijem Remengesom koji boravi u zvaničnoj poseti našoj zemlji.

Na zajedničkoj konferenciji za štampu, ministar Dačić je rekao da je Palau 13. zemlja koja je preispitala svoj stav o prihvatanju jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova.

Predsednik Republike Palau predao je ministru spoljnih poslova Srbije Ivici Dačiću notu o odluci te zemlje da suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova, a time i odluku o priznavanju, sve do okončanja dijaloga Beograda i Prištine.

„Republika Palau smatra da njena podrška rešenju budućeg statusa Kosova treba da bude podrška dijalogu Beograda i Prištine, uz posredovanje EU, a ne definisanje tog statusa pre okončanja dijaloga.

U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke i deklaracije u vezi sa pitanjem statusa Kosova.

Dijalog je od presudne važnosti, predstavlja željeni mehanizam za postizanje pravednog, trajnog i održivog rešenja. Onda kada dve strane postignu dogovor Republika Palau će čvrsto podržati stav koji ustanove dve strane. U međuvremenu Republika Palau suspenduje sve prethodne odluke ili izjave u vez sa statusom Kosova“, navodi se u noti.

Predsednik Republike Palau nije krio zadovoljstvo zbog posete Srbiji i zahvalio ministru Dačiću na srdačnoj dobrodošlici.

„Jako malo poznajemo situaciju u ovom delu sveta. Moj prethodnik je priznao je Kosovo u to vreme. Mislim da nije razumeo da je ovo nešto što traži dijalog, razumevanje, jer mi ne želimo da se isto desi u našoj zemlji, regionu, na našim ostrvima. Nama treba dijalog, ne rat i neko ko će doneti odluke umesto nas“, objasnio je predsednik Remenges dodajući da Palau želi da pruži priliku Kosovu i Srbiji da razgovaraju i smislenim dijalogom reše problem.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com