Posle upozorenja Republičkog Hidrometeorološkog zavoda o obilnim padavinama koje se očekuju od večeras formiran je operativni tim koga čine predstavnici Sektora za vanredne situacije, „Srbijavoda“, vojske i policije.

Stepen pripravnosti podignut je na najviši nivo i uvedeno je 24-očasovno dežurstvo.

Goran Puzović, generalni direktor „Srbijavoda“ Goran Puzović rekao je da su korita reka za sada prazna i da je malo drugačija hidrološka situacija nego 2014. godine.

On je rekao da bi moglo da dođe do porasta nivoa reka na slivu Kolubare, Jadra, Lugomira, Resave, Lepenice i u donjim delovima slivova Južne i Zapadne Morave.

Do petka se očekuje velika količia padavina. Na jugozapadu, zapadu, severu i u centralnim delovima od 80 do 120 litara po kvadratnom metru, na istoku i jugoistoku od 40 do 80.

Goran Puzović je istakao da je situacija iz 2014. godine bila velika lekcija. Sada je formiran operativni tim i naložene su mere koje se sprovode. Situacija se prati i važno je u kom intervalu će biti velika količina padavina.

Takođe, on podseća da je zakon podelio vodotoke na one prvog i drugog reda. Za vodotoke drugog reda su zadužene lokalne samouprave. U prethodnom periodu „Srbijavode“ su imale više od 500 gradilišta u 100 opština i gradova i 12 velikih investicija.

Kada je reč o velikim rekama, Puzović je rekao da opasnost predstavljaju padavine u gornjem delu slivova Save i Drine koje mogu dovesti do porasta nivoa reka.

Poplave zavise od hidrološke situacije

Republički štab za vanredne situacije naložio je svim subjektima koji učestvuju u sprovođenju mera odbrane od poplava da preduzmu sve neophodne mere i budu u pripravnosti.

Načelnik meteorologije u Republičkom Hidrometeorološkom zavodu, Goran Mihajlović, rekao je u Jutarnjem programu RTS-a da se velike količine padavina očekuju pre svega u ponedeljak i utorak.

Reč je o obilnim padavinama ali mogućnost poplava zavisi od hidrološke situacije, zemljišta i stanja sistema odbrane, rekao je Mihajlović.

Dodaje i to da će u narednom periodu obilne padavine naročito pogoditi desne pritoke Save.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com