Redovno, godišnje zasedanje Sabora Srpske pravoslavne crkve (SPC) započeće bogosluženjem 9. maja u manastiru Žiča.

Posle svečanog dela, glavne sednice radnog dela zasedanja održaće se u Beogradu, u Patrijaršijskom dvoru.

Manastir Žiča izabran je u sklopu obeležavanja osam vekova autokefalnosti, koje počinje na jesen. Odabran je jer ga je za svoje sedište odredio prvi srpski arhiepiskop Sveti Sava, najmlađi sin velikog župana Stefan Nemanje.

Sa dosadašnjih okupljanja, Crkva se redovno oglašavala o Kosovu, pa je za očekivati da to bude tema i predstojećeg Sabora, najvišeg tela SPC čije su odluke obavezujuće. Ukoliko je glasanje nerešeno data presuđuje Patrijarh.

Početkom novembra je održano vanredno zasedanje. Na njemu je vrh Crkve ponovio stav sa redovnog godišnjeg zasedanja da se „ni po koju cenu ne sme da dovede pod znak pitanja puni suverenitet i integritet Srbije na Kosovu i Metohiji“.

U prethodnom periodu najviše pažnje je posvećeno oceni protesta u Srbiji, Patrijarha Irineja data u Nišu na godišnjicu NATO bombardovanja. Tada je reagovao Savez za Srbiju i zamerio je jer se meša u dnevno politička pitanja i otvoreno staje na stranu vlasti.

Na dnevnom redu će se sigurno naći pripreme za obeležavanje autokefalnosti SPC i crkveni međupravoslavni spor u Ukrajini.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com