Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će informatika biti obavezan predmet od školske 2020/2021. godine.

Sadašnji predmet „od igračke do računara“, koji je izborni, biće premešten u predškolsku nastavu, a osnovci će od prvog razreda imati nastavu iz informatike.

Pripreme za uvođenje novine u nastavu počele su ove nedelje, a u projekat će biti uključen i Nacionalni prosvetni savet i Učiteljski fakultet.

Ministar Šarčević objašnjava „Časovi informatike biće obavezni, a ne izborni. Radna grupa će uskoro napraviti plan kojom dinamikom će se ovaj predmet uvoditi, da li prvo samo u prvi razred ili će biti neki drugi model“.

Rekao je i da se škole intenzivno opremaju kompjuterima i da je značajno povećan broj digitalnih učionica. Prošle godine je bilo 2.000 a od ovog septembra biće čak 10. 000 digitalnih učionica.

Kako će u praksi izgledati časovi informatike još se ne zna, jer prosvetni stručnjaci imaju vremena do proleća na osmisle, a Ministarstvo prosvete da usvoji, nastavne planove i programe.

Ministar kaže i da je većina škola opremljena za uvođenje elektronskog dnevnika. Kada je reč o opremi, tvrdi, svi imaju dovoljno kompjutera, nastavnici su obučeni, ali je u pojedinim krajevima, posebno u istočnoj Srbiji, problem internet, što je posao Ministarstva za trgovinu, turizam i usluge.

Planirano je da od septembra elektronski dnevnik u potpunosti zameni papirni, a ministar Šarčević veruje da će to moći da se uradi u većini škola.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com