Naše telo ne proizvodi gvožđe. Iz tog razloga ga moramo svakodnevno unositi putem namirnica koje konzumirama. Gvožđe je od izuzetne važnosti za funkcionisanje našeg organizma jer crvena krvna zrnca ne bi mogla da transportuju kiseonik tamo gde treba.

Evo na koje načine nas telo upozorava da postoji nedostatak gvožđa:

1.Umor

Jedan od prvih simptoma da vam nedostaje gvožđe. Kada do mišića i tkiva ne dostiže dovoljno kiseonika, veoma brzo se umaramo.

2. Loša koncentracija

Vrlo čest simptom nedostatka gvožđa. Slaba koncentracija i loše pamćenje znak su da mozak ne funkcioniše kako treba jer zbog niskog nivoa gvožđa ne dobija dovoljno kiseonika.

3. Glavobolje i vrtoglavice

Manjak gvožđa može da bude uzrok čestig glavobolja. Opet je razlog što do mozga ne stiže dovoljna količina kiseonika.

4. Bledilo

Hemoglobin daje koži ružičastu boju. Ako je nivo hemoglobina u krvi nizak, koža i sluzokoža će biti vrlo blede.

5. Ubrzan puls

Ako je nivo hemoglobina u krvi nizak, organizam to pokušava da nadoknadi tako što srce radi brže, da bi se obezbedilo dovoljno kiseonika. To je često praćeno i osećajem „preskakanja“ srca, a javlja se i „kratak dah“ iz istog razloga.

6. Kosa i nokti su slabi

Može da se desi da kosa počne dosta da opada a nokti da postanu tanki i da se lako lome i listaju.

7. Hladne šake i stopala

Kako bi šake i stopala bili topli važna je dobra periferna cirkulacija. Ukoliko telu nedostaje kiseonika, cirkulacija se automatski „preusmerava“ sa perifernih delova ka vitalnim organizmima. To kao posledicu donosi uvek hladne šake i stopala.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com