Ministar finansija Siniša Mali rekao je da je od 27 aktivnosti na suzbijanju sive ekonomije, planiranih za drugi kvartal ove godine, 14 realizovano, odnosno 52 odsto, kao i da je šest aktivnosti delimično realizovano.

Na sednici Koordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije, Mali je ocenio da je to dobar rezultat, ali da je cilj da sve aktivnosti budu sprovedene u predviđenom roku, saopštilo je Ministarstvo finansija.

Takođe, na sastanku je istaknuto da su započete aktivnosti na zatvaranju nelegalnih šljunkara, koje potpuno nezakonito koriste vodne resurse.

Do sada su zatvorene četiri šljunkare, a preduzete su mere da bude zatvoreno još tri u skorijem periodu.

U saopštenju je navedeno da je poseban fokus Koordinacionog tela na poljoprivredi zato što je u tom sektoru bilo najviše neprijavljenih radnika. Ukazano je da je jednostavnija procedura prijavljivanja sezonskih radnika dala dobre rezultate jer je ove godine prijavljeno 20.500 radnika, dok je tokom 2017. godine prijavljeno 3.585.

Sednici Kordinacionog tela za suzbijanje sive ekonomije su prisustvovali ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislav Nedimović, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić, kao i predstavnici Ministarstva pravde, Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Ministarstva trgovine, Republičkog sekretarijata za javne politike i Nacionalne alijanse za lokalni ekonomski razvoj (NALED).

Siniša Mali je kazao da je plan da u četvertom kvartalu ove godine budu usvojene izmene i dopune Uredbe o paušalnom oporezivanju radi uvođenja konsolidovane naplate poreza i automatizovanog obračuna paušalnog poreza, što bi trebalo da bude u primeni od početka iduće godine.

Izvor: Beta

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com