Republički geodetski zavod je saopštio da je u prvoj polovini 2019. godine vrednost tržišta nekretnina u Srbiji bila 1,8 milijardi evra, a oko 47.000 nepokretnosti dobilo je nove vlasnike.

Ukupna vrednosti nekretnina prometovanih kupoprodajnim ugovorima koje je obradio RGZ je za 12 procenata veća u odnosu na isti period prošle godine kada je vrednost tržišta bila 1,6 milijardi evra.

U saopštenju RGZ je navedeno da iako je obim prodaja nešto smanjen u odnosu na isti period prošle godine kada je sklopljeno 48. 000 kupoprodajnih ugovora, trend pokazuje da je cena samih nepokretnosti porasla. Takođe, dodaje se i to da je to ostvareno zbog rasta prodaje nepokretnosti u novogradnji i to za 13 odsto.

Zahvaljujući primeni Zakona o postupku upisa u katastar nepokretnosti i vodova, sve prometovane nepokretnosti u ovoj godini bile su upisane u katastar nepokretnosti.

U Srbiji je u prvoj polovini godine, najskuplji kvadrat prodat na eksluzivnoj lokaciji Beograd na Vodi i koštao je 7.918 evra, dok je ukupna cena stana bila  973.888 evra, saopštio je RGZ.

U „staroj gradnjji“ najviša cena po kvadratu plaćena je 3.600 evra za stan u ulici Kraja Petra u Beogradu. Dok je najviše novca za stan u starogradnji izdvojeno za nepokretnost u blizini opštine Novi Beograd, i to 870.000 evra.

Najviše plaćena kuća sa okućnicom u ovom periodu dostigla je cenu od 2.988.000 evra, a nalazi se na teritoriji opštine Savski venac, na Topčiderskom brdu u Beogradu, dok je rekorder u poslovnom prostoru sa cenom od 2.680.000 poslovni prostor od 1.600 m2 u blizini zgrade Narodne skupštine.

Po vrednosti tržišta slede Niš sa 46 miliona evra, Subotica sa 32 miliona evra, Pančevo sa 25 miliona evra i Kragujevac sa 24 miliona evra.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com