U Srbiji se godišnje prečisti samo 16% otpadnih voda, ispuštenih u kanalizaciju. U ukupno 168 gradova i opština postoji samo oko 40 pogona za prečišćavanje od kojih je većina zastarela.

U narednim godinama biće potrebno oko pet milijardi evra za izgradnju nedostajućih kapaciteta kako bi se obezbedilo stabilno snabdevanje građana pitkom vodom i zaštitila životna sredina, rečeno je na stručnom skupu „Tretman otpadnih voda i vode za piće„.

U Novom Sadu odžan je skup koji je orkanizovala Pokrajinska vlada, ambasada Izraela i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED). Alona Fišer Kam, ambasadorka Izraela istakla je da je ta zemlja investirala velika sredstva u infrastrukturu i da danas prečišćava skoro 90% otpadnih voda.

Prema njenim rečima to je svetski rekord. Druga je Španija sa tek petinom prerađene vode. Ona je dodala i to da u Izraelu radi više od 150 pogona za tretman otpadnih voda i posle tu vodu koriste za navodnjavanje a ostatke za proizvodnju đubriva.

Izrael je gubitke vodovodne mreže smanjio na samo sedam do osam odsto što je najniži nivo gubbitaka u svetu, saopštio je NALED.

Na stručnom skupu su se predstavili izraelska Služba za upravljanje vodom i šest izraelskih kompanija (Aqwise, Danbar, Avital, DHV MED, Amlad, Odis Filtering) sa najnovijim tehnologijama u oblasti prečišćavanja voda, u kojoj je Izrael globalni lider.

Violeta Jovanović, izvršna direktorka NALED-a rekla je da će za kvalitetno dopremanje pitke vode do domaćinstava i usmeravanje otpadnih voda u pogone za prečišćavanje biti potrebna značajna ulaganja jer svakom petom stanovniku Srbije nije dostupna voda iz vodovoda a svaki drugi nema kanalizaciju.

Dodala je i to da se u poslednjih pet godina dužina vodovodne mreže povećala samo u proseku 2,5% godišnje, a dužina kanalizacije 1,7% godišnje.

Jovanović je naglasila da je tretman otpadnih voda i vode za piće ključno životno pitanje za sve građane ali i veoma značajno razvojno pitanje.

Postojanje pogona za prečišćavanje u gradu ili opštini investitorima štedi milionske iznose na razvoju sopstvenih postrojenja i time lokalnim samoupravama daje veliku prednost u procesu privlačenja ulaganja„, rekla je Jovanović.

Igor Mirović, predsednik Pokrajinske vlade je rekao da je u prethodne tri godine u prečišćavanje voda uloženo 1,1 milijardu dinara kroz 123 projekata u 39 opština.

Rekao je i još da je „realnost takva da se u Vojvodini preradi tek deset odsto otpadnih voda, a da više od 65% industrijskih postrojenja ne prečišćava svoje otpadne vode„.

Mirović je još kazao da su u ovoj godini pripremljeni projekti za izgradnju tri velika prečistača ukupne vrednosti deset miliona evra.

Izvor: EURACTIV.rs

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com