Srpska umetnica Gala Čaki učestvuje, po pozivu Salona nezavisnih, na prestižnoj grupnoj izložbi u Gran Paleu u Parizu.

Izložba je otvorena 13.februara u prisustvu velikog broja uglednih zvanica, umetnika, ambasadora, kolekcionara i Ministra kulture Francuske Franka Ristera.

Gala Čaki

Gala Čaki u Parizu
FOTO: PROMO / RAS SRBIJA/BLIC.RS

Gala Čaki kaže da prisutnost naših stvaralaca na važnim mestima može da izazove pažnju velikih institucija, galerista i kolekcionara, koji otkupljivanjem dela unapređuju našu umetnost i omogućavaju ostanak iste u njihovoj zemlji a postojanje mogućnosti za izlaganjem na takvom mestu, koje je impozantno po svojoj istoriji i arhitekturi, veoma je značajno za razvitak mladog stvaraoca, prenosi Blic.

Salon nezavisnih (Salon des Indépendants) u Parizu osnovali su Pol Sezan, Pol Gogen, Tuluz-Lotrek, Pisaro, Redon, Žorž Sera i Pol Sinjak.

Gala Čaki

Gala Čaki, rođena 1987.godine u Ečki, srpska je slikarka mlađe generacije i doktor umetnosti.

Završila je doktorske studije na Fakultetu likovnih umetnosti u Beogradu, a samo u jednoj godini završila je dva master studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu i postala prva koja je to uspela na polju likovnog stvaralaštva.

Posle stipendije fondacije Ruth Katzman iz Njujorka, koja u jednoj godini dodeljuje samo dve stipendije najtalentovanijim stvaraocima, usledile su stipendije u Indiji i u Finskoj. Član je Saveza udruženja likovnih umetnika Vojvodine i udruženja umetnika Ehim u Japanu.

Za svoj rad je nagrađivana i priznata od strane mnogobrojnih svetskih asocijacija.

Njeni radovi postali su kolekcija savremenog muzeja Al Asmakh u Kataru, a svojim delima je obišla skoro čitav svet. Izlagala je u Kini, Japanu, Beču, Indoneziji, Italiji, Nemačkoj, Americi… Bila je deo žirija Bijenala u Veneciji, a njen projekat sa umetnicima iz Kine i srpskim umetnicima biće predstavljen u Kulturnom centru u Pekingu u maju ove godine.

Idejni je tvorac i pokretač “Gala međunarodnog simpozijuma umetnosti”, koji ima za cilj povezivanje i predstavljanje naših mladih umetnika sa svetom.

Drugi međunarodni simpozijum umetnosti biće održan u septembru ove godine.

Krajem godine Gala će otvoriti svoju samostalnu izložbu u Londonu.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com