Kako su pregovori o novom Sporazumu o slobodnoj trgovini između Srbije i Evroazijske ekonomske unije pri kraju, kako RTS objavljuje, lista za bescarinski izvoz hrane biće proširena. Na njoj bi trebalo da se nađu nove vrste sireva, voćne rakije i cigarete.

Najviša delegacija Rusije tokom posete Srbiji bila je zadovoljna onim o čemu se mesecima pregovara. Biće proširena bescarinska lista za izvoz hrane i akcizne robe na tržište Evroazijske unije koju čine još i Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgistan.

Na listu će biti dodati  najkvalitetniji sirevi a moguće je i cigarete

Iz Ministarstva trgovine, Jagoda Lazarević, je izjavila da su pregovori o cigaretama u odlučujućoj fazi.

„Imamo veliki disbalans sa Rusijom iz koje uvozimo veliki broj cigareta, sa carinom nula, a istovremeno srpske cigarete se izvoze sa visokom stopom carinskog opterećenja i ono što nam je u fokusu su alkoholna pića, konkretno voćne rakije i vinjak“, rekla je Lazarevićeva.

Oznaka „mejd in Srbija“ za prosečnog ruskog kupca znači da proizvod ima visoku biološku vrednost.

„Srpska roba je kvalitetna, ekološka, čista i to se potvrđuje da dobro se izvozi. Naši građani, Rusi su zadovoljni kvalitetom vaše robe. Količina to je stvar razgovora“, kaže Andrej Hripunov, predstavnik ruskog Ministarstva privrede u Beogradu.

Rusija ima cilj obezbeđivanje što veće prehrambene nezavisnosti, i na osnovu toga ulaže preko sedam milijardi dolara u svoju poljoprivredu.  Po njihovim izjavama očekuju da će to uspeti da urade sa jabukom, do 2024 godine, a to je proizvod koji smo im u poslednje vreme najviše izvozili.

Zbog toga je od izuzetne važnosti za našu zemlju da se preorjentišemo na druge mogućnosti naše zemlje  a to su : sirevi, mesne prerađevine, voćne prerađevine, alkoholna pića i cigarete.

„Prosečna potrošnja mesnih prerađevina u Rusiji je duplo veća nego u EU. Mislim da je to prostor koji bi naši proizvođači trebalo da iskoriste. Lično mislim da bi ekonomiju obima mogli da obezbedimo kroz da kažem brendiranje proizvoda iz Srbije i da udruženi prost pokušamo da postignemo neke efekte“, kaže Dragan Šaganović sa Ekonomskog instituta.

Vrednost izvoza srpskih prehrambenih proizvoda na tržište Ruske Federacije u 2018. godini iznosio je 340 miliona dolara. Možda zvuči mnogo, ali prevedeno u procente to je svega jedan odsto ukupnog ruskog uvoza hrane.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com