U celom svetu i u Srbiji danas se obeležava Dan slobode medija uz ukazivanje na sve teži položaj medijskih radnika.

Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS), Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) i Granski sindikat kulture, umetnosti i medija Nezavisnost pozvali su novinare da danas od 11.55 do 12.00 u okviru akcije Pet minuta gromoglasne tišine isključe ton. Da zamrače ekrane i zajedno da se suprotstave daljem unižavanju profesije i upozore najširu javnost na katastrofalan položaj novinarske profesije, medija i medijskih radnika u Srbiji.
Udruženje novinara Srbije je medije pozvalo da tokom te akcije emituju njihov proglas. U njemu se od Vlade Srbije zahteva da uspostavi dijalog sa novinarima i medijama, uvažavajući standarde novinarske profesije. Kao i potrebe građana za pravovremenim, istinitim, nepristrasnim i potpunim informisanjem.
Reporteri bez granica su u aprilu ove godine u izveštaju za 2019. godinu upozorili da je Srbija tokom pet godina, otkako zemljom upravlja predsednik Aleksandar Vučić, prvo kao premijer a zatim predsednik, postala mesto gde novinarstvo nije ni bezbedno niti podržano od vlasti.
 Srbija je u odnosu na prethodnu godinu u slobodi medija pala 14 mesta i nalazi se na 90. mestu.
U izveštaju se navodi da je broj napada na novinare i medije u porastu, uključujući i pretnje smrću, a da zapaljiva retorika na čijoj su meti novinari sve više dolazi od vladinih zvaničnika.
Generalna skupština UN je 1993. godine proglasila 3. maj za Svetski dan slobode medija.
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com