Teofil Pančić, novinar nedeljnika „Vreme“, ovogodišnji je dobitnik prestižne nagrade „Fondacije Tanja Petrović“ za izuzetan doprinos afirmisanju kulture i umetnosti u medijima.

Teofil Pančić

Teofil Pančić
FOTO: S. RANKOVIĆ / RAS SRBIJA/BLIC.RS

Priznanje će mu biti uručeno 28. februara u Jugoslovenskoj kinoteci, prenosi Blic.

„Malo je autora koje prepoznajete već po prvoj rečenici koju napišu. S druge strane, kad pročitate ime Teofil Pančić, odmah znate da iza toga sledi tekst koji ćete pročitati u dahu, pa onda ponovo i još koji put, pa ćete ga prepričavati prijateljima i često sačuvati u ličnoj arhivi. Čak i kada piše o politici, on piše o kulturi, u recenzijama knjiga govori nam o trenutku u kom živimo, u pozorišnim kritikama podseća nas šta se nalazi iza kulisa, kada objašnjava neki fenomen, razobliči nas kakvi jesmo.“

„Za Teofila je kultura polazište sa kojeg se svet oko nas posmatra i definiše. On govori kao što i piše – jasno, direktno, utemeljeno, pametno. Kada za sto godina neko bude šteo da zna šta se događalo, čitalo ili pisalo na ovim prostorima, najtačnije opise moći će da nađe baš u Teofilovim rečima“, kaže se između ostalog u obrazloženju odluke Upravnog odbora „Fondacije Tanja Petrović“ koji čine: Antonela Riha, Vojka Pajkić, Katarina Španić Ostojić, Olivera Milošević, Srdan Golubović i Tamara Pupovac.

Fondacija Tanja Petrović

Fondacija je osnovana u znak sećanja na preminulu Tanju Petrović, novinarku, urednicu, autorku u redakcijama kulture i gradskog sekretara za kulturu, koja je svoj profesionalni život posvetila upravo ovoj oblasti i njenom promovisanju.

Dosadašnji laureati su novinar, filmski i književni kritičar Milan Vlajčić, kultni radijski autor Žikica Simić, urednica i autorka emisije „Trezor“ Bojana Andrić i novinar, rok kritičar i publicista Petar Peca Popović i teoretičar, pozorišni kritičar i umetnički direktor BITEF-a Ivan Medenica.

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com