Britanska premijerka Tereza Mej zatražila je od Evropske unije (EU) odlaganje istupanja zemlje iz članstva u Uniji (Bregzit) do 30. juna, javila je britanska televizijska mreža BBC.

U pismu koje je upućeno predsedniku Evropskog saveta, Donaldu Tusku, premijerka je zatražila odlaganje Bregzita do 30. juna. Ona je navela da će ako britanski poslanici prihvate sporazum o razlazu na vreme, Velika Britanija izaći iz članstva pre izbora za Evropski parlament.

Kako kaže Tereza Mej, Velika Britanija bi trebalo da se pripremi i za evropske izbore u slučaju da do 23. maja parlament ne usvoji sporazum o Bregzitu.

Evropska unija i premijerka Mej ulažu ogromne napore da Velika Britanija ne izađe iz članstva bez dogovora.

Prvobitno Bregzit je bio predviđen za 29. mart ove godine, tačno dve godine od pokretanja člana 50 Lisabonskog sporazuma kojim se pokreće procedura izlaska zemlje iz članstva u Evropskoj uniji.

Zatim je istupanje odloženo do 12. aprila ukoliko London ne usvoji sporazum o razlazu ili do 22. maja ukoliko ga usvoji. Do sada britanski parlament je tri puta odbio sporazum koji su London i Brisel postigli u novembru 2018. godine.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com