Novozelandska policija je saopštila da je 49 osoba ubijeno, a 40 povređeno u pucnjavi u dve džamije u novozelandskom gradu Krajstčerču. Saopšteno je da je privedeno četiri osobe. Među njima se nalai australijski ekstremni desničar. Takođe, otkrivene su eksplozivne naprave u jednom od njihovih vozila.

Kako CNN navodi u pitanju su tri muškarca i jedna žena koji su privedeni.

Premijer Australije Skot Morison potvrdio je vest o privođenju Australijanca, čije ime nije saopšteno, i dodao da je napad na Novom Zelandu „delo jednog ekstremno desničarskog teroriste“. Mediji spekulišu da je reč o Brentonu Tarantu.

Australijanac star 28 godina preuzeo je odgovornost i naveo da je namerno na Novom Zelandu da bi planirao i sproveo napad. Na njegovom nalogu na društvenim mrežama pronađen link koji vodi ka „manifestu“ od 87 strana, koji je pun  anitimigrantskih i antimuslimanskih ideja

Stevan Berber, počasni konzul Srbije na Novom Zelandu je rekao da je pokrenuo proceduru da bi se ustanovilo da li među žrtvama ima naših državljanja.

 

Napadi su se dogodili u dve džamije koje su bile pune vernika zbog molitvi koje se održavaju petkom.

Na lice mesta je upućena i vojska koja je deaktivirala jednu od dve eksplozivne naprave pronađene u jednom vozilu privedenih, u blizini džamija. U toku je deaktivacija druge.

Policija je navela i da je napadač već bio optužen za ubistvo.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com