Kako najavljuju iz JP „Beogradska tvrđava“, u martu će početi veliki radovi na Kalemegdanu koji podrazumevaju sanaciju mosta ispred kompleksa Sahat kapije i rekonstrukciju Velikog stepeništa.

„Blic“ je početkom novembra 2018. godine pisao o zabrinjavajućem stanju u kom se Beogradska tvrđava nalazi i raspisivanju konkursa za izvođenje radova, ali su, zbog nedostatka novca, radovi bili odlagani.

Kalemegdan

Kalemegdan
FOTO: BEOGRADSKA TVRĐAVA / PROMO/BLIC.RS

Prema najavama i zaključenim ugovorima, radovi bi definitivno trebalo da počnu u martu, kada vremenski uslovi budu to dozvolili i trajaće oko 120 dana.

„Krajem prošle godine zaključen je ugovor o izvođenju radova sanacije mosta ispred kompleksa Sahat kapije na ulazu u Gornji grad, ugovorne vrednosti od 4.594.540 dinara. Vršiće se radovi na obnovi, rekonstrukciji, konzervaciji i restauraciji mosta“, kažu iz „Beogradske tvrđave“.

Takođe, početkom decembra 2018. godine doneta je odluka o dodeli ugovora za javnu nabavku izvođenja radova rekonstrukcije, konzervacije i restauracije dela Savskog šetališta od Velikog stepeništa ka ravelinu Kralj kapije. Ugovorena vrednost radova za prvu fazu sanacije Velikog stepeništa je 14.450.521 dinar.

Planirano je postavljanje novog kamena po uzoru na original, skidanje stare ograde stepeništa, kao i kompletno čišćenje kamena od veziva i rđe.

„Za ovu godinu najavljena je i restauracija bedema tvrđave, sređivanje mostova kod Karađorđeve, Despotove i Zindan kapije. Pored toga očekuje nas i sređivanje 19.000 kvadratnih metara oštećenih trasa“, najavljuju u „Beogradska tvrđava“.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com