U Srbiji godišnje 4.500 novoobolelih od raka debelog creva Prevencija malignih bolesti predstavlja najefikasniji pristup u njihovoj kontroli, jer je moguće eliminisati, menjati ili uticati na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka.

Epidemiologija

Rak debelog creva je u svetu treći vodeći uzrok obolevanja, iza raka pluća i raka dojke (17,3 na 100.000 stanovnika prema standardizovanim stopama incidencije). Treći je najčešći karcinom kod muškaraca i drugi vodeći maligni tumor kod žena.

Srbija se nalazi u grupi zemalja Evrope sa srednje visokim stopama obolevanja i visokim stopama smrtnosti. Svake godine se registruje oko 4.500 novoobolelih osoba, a preko 400 samo u Beogradu, gde sa ovom bolešću živi preko 5.000 ljudi.

Faktori rizika i simptomi

Smatra se da nastaje kao posledica delovanja naslednih faktora, faktora sredine i načina života. Stil života i nezdrave navike kao što su pušenje, konzumiranje alkohola, nepravilna ishrana sa unosom previše crvenog, prerađenog i dimljenog mesa. Takođe nedostatak fizičke aktivnosti, gojaznost, šećerna bolest, predstavljaju faktore rizika za nastanak karcinoma.

Najčešći simptomi su krvarenje u stolici, promene u pražnjenju creva (prolivi, zatvori, nepotpuno pražnjenje), bolovi u trbuhu, malokrvnost, nagli gubitak telesne težine, malaksalost i osećaj prekomernog umora.

Da li se rak debelog creva može ranije otkriti ili čak sprečiti?

Istraživanja su pokazala da je moguće smanjiti smrtnost od raka debelog creva preventivnim pregledom stolice na golim okom nevidljivu krv u stolici, koja je često prvi znak bolesti debelog creva. Imunohemijski test za rano otkrivanje skrivene krvi najčešće je korišćena metoda.

Rak debelog creva može se otkriti u početnom stadijumu, a može se i sprečiti otkrivanjem i uklanjanjem sitnih izraslina (polipa) iz creva.

Značaj prevencije

Programi skrininga značajno smanjuju mortalitet od raka debelog creva. Skrining predstavlja prepoznavanje do tada neotkrivene bolesti, korišćenjem skrining testa u prividno zdravoj, tj. asimptomatskoj ciljnoj populaciji. Republika Srbija je započela sa postepenim uvođenjem organizovanog skrininga raka debelog creva od 2012. godine.

Ciljna grupa za testiranje na rak debelog creva obuhvata građane oba pola starosti od 50 do 74 godine, koji se jednom u dve godine pozivaju na testiranje skrivenog krvarenja u stolici.

Prevencija malignih bolesti ima ogroman javnozdravstveni potencijal i predstavlja najefikasniji pristup u kontroli malignih bolesti, jer je moguće eliminisati, menjati ili uticati na približno dve trećine faktora rizika koji su odgovorni za nastanak raka.

Maligna bolest debelog creva može biti izbegnuta jednostavnim merama: uvođenjem u ishranu što više voća i povrća, namirnica bogatim  vlaknima, žitarica od celog zrna, ograničenim konzumiranjem alkohola, prestankom pušenja, redovnim vežbanjem i održavanjem normalne telesne težine.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com