U svim većim gradovima, širom Zapadnog Balkana, stanovništvo je suočeno sa alarmantnim nivoom zagađenosti vazduha. Velikim delom je stanje takvo zbog toga što je ta oblast i dalje jako zavisna od uglja za proizvodnju struje, saopštile su Ujedinjene nacije u novom izveštaju.

Izveštaju UN programa za životnu sredinu (UNEP) pripremljen je u saradnji sa Svetskom zdravstvenom organizacijom i institucijama za upravljanje kvalitetom vazduha u Albaniji, Bosni i Herceegovini, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji i Srbiji. Izveštaj je zasnovan na podacima sakupljenim za minimum 274 dana godišnje.

U izveštaju se navodi – „Stanovništvo u toj oblasti izloženo je nekim od najviših koncentracija vazdušnog zagađenja u Evropi, do pet puta višeg od normi određenih na nacionalnom nivou i u EU“ .

Takođe, navedeno je da je nedostatak pristupa savremenim izvorima obnovljive energije u regionu glavni uzrok zagađivanja vazduha.

Petnaest aktivnih eleketrana na ugalj, od kojih su neke zastarele, u pet zapadnobalkanskih zemalja ispuštaju znatne količine sumpor dioksida, azotnog oksida, prašine ili sitnih čestitca u vazduh, piše u izveštaju.

Takođe čak 88 odsto od 7,3 miliona zgrada u tom regionu koriste decentralizovane sisteme grejanja koji neefikasno koriste energiju.

Izveštaj navodi da je u 18 analiziranih gradova zagađenje vazduha uzrok znatnog broja prevremenih smrti.

Zagađenje vazduha u gradovima Zapadnog Balkana izaziva između 15 odsto i 19 odsto ukupnog broja smrtnih slučajeva i smanjuje životni vek za između 1,1 1,3 godine“.

U gradovima na Balkanu dnevna ograničenja izloženosi česticama čađi ili druge materije ili PM10, prekoračena su između 120 i 180 dana godišnje. To je mnogo više od dozvoljenog prema nacionalnim i EU normama, koji ograničavaju na 35 broj takvih dana.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com