Pri davanja intervijua za Radio Slobodna Evropa (RSE) Predsednik samo prozvane Republike Kosovo, Hašim Tači, poručio je nosiocima vodećih pozicija u kosovskim institucijama da preduzmu pametne i strateške korake kada je u pitanju suspenzija odluka Vlade Kosova o taksama na uvoz robe iz Srbije i BiH.

U poslednjih nekoliko dana, iz SAD-ea su dolazile informacije po kojima vlada SAD-ea , traži da trentutna tkz. Vlada Kosova na čelu sa Haradinajem , prekine taxe koje su protivne strateškim interesima SAD-a.

Prema mišljenju Tačija , netreba forsirati nikakve konferencije niti dati mogućnost , za dovođenje Rusije  za pregovarčki sto, sve na osnovu predloga Ramuša Haradinaja o medjunarodnoj konferenciji o Kosovu.

„Sastanak sa institucionalnim i političkim liderima SAD ticao se mog ohrabrenja za preduzimanje potrebnih, pametnih i streških koraka za zemlju“, rekao je Tači.

Takodje naveo je da nije predložio suspenziju teksi već da je „ohrabrio nosioce institucija i političke lidere da gledaju ka budućnosti, da razmišljaju o strateškim koracima koji su od suštinskog značaja za državu“. Prema njegovim rečima, Kosovo može da ide napred i da bude uspešno samo u uskoj koordinaciji sa EU i SAD.

„Strateška saradnja Kosova i SAD je od suštinskog značaja, iznad svake dnevne politike. Niko i nikakva druga agenda ne stoji iznad interesa strateškog partnerstva Kosova i SAD“, ponovio je Tači. Ali pošto premijer Kosova Ramuš Haradinaj neplanira da povuče takse, Tači je rekao da je na koalicionim partnerima i Vladi da predduzmu potrebne korake.

Na šta je tačno mislio da se preduzmu potrebni koraci, nije precizirao, ali po trenutnoj situaciji, nešto će se menjati u vladi Kosova, a nama ostaje da vidimo tre promene i kako će Srbija na to odgovoriti.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com