Večeras od 20.30 do 21.30, u globalnoj akciji „Sat za našu planetu“, institucije i kompanije isključiće svetla i dekorativnu rasvetu. Cilj ovakve akcije jeste da se obezbedi čista energija i da se zaštite prirodni resursi.

U ovoj akciji koju je pre 13 godina pokrenula Svetska organizacija za prirodu, učestvuje i Srbija. Ovogodišnji glavi moto jeste da se ukaže na štetnost plastike.

Evropska unija je najavila da će zabraniti proizvode od plastike za jednokratnu upotrebu.

Za vreme trajanja akcije „Sat za našu planetu“, odnosno u roku od jednog sata svet uštedi oko 12 odsto štednje, prema nekim procenma. Ono što je najvažnije je da se skrene pažnja na emisiju štetnih gasova kaoja je i najveća u proizvodnji energije.

Duška Dimović iz Svetske organizacije za prirodu kaže da poslednje analize ukazuju na to da rezultati stanja prirodnih resursa u svetu nisu dobri.

Ona je navela da najnoviji podaci globalnog Instituta za energetiku pokazuju da je prošle godine bilo 1,7 odsto povećanje ugljen-dioksida umesto da se smanjuje. Važno je što pre reagovati. Biodiverzitet, eko-sistemi, biljke i životinje oko nas su i suština našeg života i ne mogu da izdrže uslove na planeti koje mi postavljamo, rekla je Duška Dimovć.

Ona ističe da je važno da se smanji upotreba plastike, jer njenim odlaganjem i spaljivanjem dolazi do povećanih emisija štenih gasova. Smatra se da će emisija štetnih gasova staklene bašte biti 50 odsto veća do 2023. godine.

Ove godine akciju „Sat za našu planetu“ u Srbiji podržavaju gotovo svi gradovi i opštine, kao i brojne institucije, ustanove, kompanije škole i pojedinci. Centralna akcija počeće u 20 sati u „Impakt habu“ u Makedonskoj ulici u Beogradu.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com