U Velikoj Britaniji više od milion ljudi je potpisalo peticiju kojom se zahteva povlačenje odluke premijera Borisa Džonsona da suspenduje parlament. Širom zemlje su organizovani protesti.

 Trenutno je to oko 1.100.000 potpisa na onlajn peticiji, što znači da je parlament u obavezi da je razmotri.

Istorijska odluka Borisa Džonsona da suspenduje parlament, a zatim i podrška kraljice toj odluci, izazvala je revolt građana širom Ujedinjenom Kraljevstva.

Protesti su održani u Liverpulu, Mančesteru, Edinburgu, Kardifu. Građani ističu da je ovim potezom Džonson suspendovao demokratiju i uništio mogućnost da Britanija sa Unijom potpiše bilo kakav sporazum pre izlaska.

Predviđeno je da parlament bude suspendovan u periodu između 9. i 12. septembra, pa sve do 14. oktobra.

Džonsonova odluka naišla je na odobravanje njegovih pristalica koji smatraju da je ovo jedini način da se ispoštuje volja naroda koji je Bregzit izglasao na referendumu u junu 2016. godine.

Suspenzija parlamenta nije isto što i raspuštanje što se događa pred izbore. Procedura suspenzije parlamenta nije nepoznata u britanskoj demokratiji. Ima i svoj termin – prorogacija i nju odobrava monarh.

Poslednji put kad se nešto slično dogodilo bilo je, kako piše Bi-Bi-Si, 1948. godine. Tada je kralj takođe suspendovao parlament na zahtev vlade, kako bi zaobišao otpor Doma lordova u vezi sa zakonom o parlamentu.

Vrednost tek nedavno stabilizovane funte survala se u odnosu na evro. Za jednu funtu dobija se tek evro i deset centi.

Britanija ima rok da iz Evropske unije izađe 31. oktobra.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com