Venecuelanski ministar spoljnih poslova Horhe Areaza saoopštio je da su vlasti u Venecueli dale američkim diplomatama rok od 72 sata da napuste teritoriju ove države. U zemlju se vraća snabdevanje strujom i vodom.

Ministar Areaza je naglasio da Venecuela prekida razgovore sa Sjedinjenim Američkim Državama o otvaranju „interesnih sektora“ u Karakasu i Vašingtonu.

Majkl Pompeo, državni sekretar SAD saopštio je da će Vašington povući ostatak osoblja iz ambasade u Venecueli u toku ove nedelje. Nema zvaničnih podataka o koliko američkih diplomata je reč.

Kriza u Venecueli pogoršala se nakon što se lider opozicije i predsednik Narodne skupštine Venecuele Huan Gvaido proglasio za privremenog predsednika države. Nakon čega  je Vrhovni sud (pod kontrolom Madura) odlučio da on bude smenjen sa te pozicije.

Gvaida je priznao određen broj zemalja, uključujući SAD, sve članice Lima grupe, osim Meksika, te Organizacija američkih zemalja i veliki broj članica EU. Dok sa druge strane Madura podržavaju Rusija, Belorusija, Bolivija, Iran, Kuba, Nikaragva, El Salvador, Turska i Sirija.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com