Republički odbor za finansije, razmotrio je u načelu Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, koji su podneli poslanici Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.

Aleksandra Tomić, predsednica Odbora Aleksandra Tomić navela je da je Vlada Srbije razmotrila predloženi zakon i dostavila mišljenje Skupštini. U njemu se navodi da se Predlog zakona o finansiranju Vojvodine ne prihvata u načelu.
Kako stav Odbora nije obavezujući za parlament, predlog tog zakona naći će se i na redovnoj sednici skupštine.
Nenad Čanak, predsednik Lige socijademokrata Vojvodine, rekao je da su Rezolucija o Vojvodini i zakon o finansiranju Vojvodine prvi  dokumenti koji se isključivo tiču Vojvodine od početka dvehiljaditih.
On je podsetio da je dvehiljaditih na dnevnom redu Narodne skupštine bio takozvani Omnibus zakon, „kojim su uklonjeni neki od zakona koji su protivustavno ograničavali autonomiju Vojvodine po Ustavu iz 1990. godine„.
Uprkos tome što su svi ti zakoni doneti tankom većinom, od tada više nikada pitanje Vojvodine nije ni pomenuto„, kaže Čanak.
Lider LSV kaže da, ako problem Vojvodine budu tako shvaćeni, onda će biti jasno da su problemi Vojvodine, „a to su njeno permanentno zaostajanje, iseljavanje stanovništva, ekonomsko propadanje, ekološke katastrofe na njenoj teritoriji„, ono o čemu se mora javno govoriti.
Dodaje i to da je Predlog zakona o finansiranju trebalo da bude usvojen još pre deset godina. Ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali toj sednici da će to pokazati njihov odnos prema Vojvodini a ne prema aktuelnoj vlasti, naglašava Nenad Čanak.
Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com