Prema podacima aplikacije Airvisual, koja prati zagađenost na svetskom nivou, vazduh u nekoliko gradova u Srbiji od jutros je zagađeniji nego u mnogim svetskim prestonicama.

Prema pomenutoj aplikaciji, u Srbiji je najzagadjeniji grad Niš, čiji je indeks kvaliteta vazduha jutros oko 10 sati iznosio iznosio čak 439, a na skali od šest nivoa, odnosno boja, ovaj grad se našao u poslednjoj, najgoroj, što znači da je kvalitet vazduha izuzetno opasan i štetan.

Ako uporedimo sa drugim svetskim metropolama , na primer,  Bankog gde se ovaj broj kreće u proseko 164 (u zavisnosti od mernog mesta) , dolauimo do info da je Niš više od 2,5 puuta zagađeniji od prestonice Tajlanda, A šta su vlasti u Bankoku uradile,  do petka je zatvoreno više od 400 škola zbog zagađenja vazduha, dok se u Nišu ništa nije desilo.

Dok se u Bankoku vlasti dovijaju svim sredstvima , kako i rešili zagađenost vazduha , redovna merenja kako na zemlji tako i u vazduhu putem bespilotnih letelica,  u Srbiji  nemamo taj slučaj , niti jedna nadležna služba nije zvanično izjavila , niti dala plan kako da se to reši.

Kada pogledamo podatke ostalih gradova u Srbiji,  u Valjevu je isto loša situacija jer indeks zagađenosti iznosi  195,  u Sederevou je taj indeks na 172. Kako se indeks kvaliteta vazduha ažurira na svakih sat vrmena,  postoji mogućnost da uticaj vetra malo ublaži situaciju.

Kompletan sistem aplikacije Airvisual, baziran je na merenju čestica prašine u koje spadaju zloglasne PM-10 i PM-2.5 čestice, zatim ozon, azot-dioksid, sumpor dioksid i emisije ugljen monoksida.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com