Kako prenose Južne vesti, zbog nedostatka koje je opštinski građevinski inspektor pronašao prilikom inspekcijskog nadzora, zabranjeni su radovi na izgradnji cevovoda za mini-hidroelektranu u Rakiti.

Rakita

FOTO: DUŠAN MILENKOVIĆ / RAS SRBIJA

Takođe su objavili da su radovi stopirani jer je inspektor Vladan Savić 28. decembra na gradilištu pronašao nedostatke kao što su korodirane cevi, nepostojanje betonske i peščane obloge na delu cevovoda, te neizvršeno geodetsko snimanje terena.

„Izvršeni radovi i građevinski proizvodi ne odgovaraju zakonu i propisanim standardima, tehničkim normativima i normama kvaliteta – stoji u rešenju“.

Šef gradilišta Igor Živković kazao je da je rešenje stiglo juče, da će postupati po njemu, ali će se žaliti drugostepenom organu jer smatraju da nema osnova za obustavu radova.

„Tog dana kada je inspektor bio u selu, nakon razgovora očekivali smo da će doneti ovakvo rešenje. Podlegao je pritisku meštana i aktivista Inicijative Odbranimo reke Stare planine„, rekao je Živković.

Problem sa korozijom cevi je nastao, dodao je Živković, zbog toga što su predugo stajale zbog svih dešavanja u selu i protesta meštana, tako da su u kontaktu sa vazduhom korodirale.

Nedavno je kamp prikolica koja je služila kao magacin izgorela je u blizini gradilišta vodozahvata za mini-hidroelektranu u Rakiti, a Južne vesti podsećaju da je u selu Rakita u babušničkoj opštini bilo i tuče obezbeđenja i meštana, pronalaska bombe u selu, akcija vraćanja reke u korito, pobune meštana protiv izgradnje i konstantni protesti.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com