Na krajnjem istoku naše zemlje, nadomak rumunske granice smešten je grad Vršac.

Vršac je skroman i kompaktan grad, dom 40.000 stanovnika. Centar grada ima nekoliko elegantnih, tradicionalnih zgrada ispred kojih se nalaze kafići i barovi. Podseća na mnoge gradove u Vojvodini.

U Vršcu je posebno privlačna zgrada Velika većnica. Svojom neobičnom smeđom i belom bojom, gradska većnica je primer srpske rezervisane elegancije. Još jedan upečatljiv primer u blizini je i stara zgrada apoteke koja datira iz 18. veka.

Glavna pešačka zona je Trg Svetog Teodora Vršačkog, kojem cveće daje pravu živost tokom proleća i leta, posebno za one koji sede u obližnjim kafićima. Jedan blok odatle udaljen je Ruski park, još jedan ugodan zeleni prostor obložen zgradama. Još jedna od znamenitosti Vršca je rimokatolička katedrala. Visoki tornjevi zgrade odmah su primetni bez obzira gde se nalazite. Ružičasti prozor i unutrašnjost katedrale su bili mnogo više ukrašeni nego danas.

U Vršcu bi trebalo obići i Vršački dovrac. Prvi putokazi ka dvorcu su vidljivi kada se popnete do crkve Kapele Kalvarije. Ispred centra grada nalazi se niže podnožje i kapele pored kojih prolazite na putu prema zamku. Da biste došli do Vršačkog dvorca, jednostavno nastavite pored bara i krenite u šumu. Staza je sasvim jasna, a pre nego što shvatite, bićete na parkiralištu dvorca. Samo kratak uspon i vi ste u dvorcu Vršac.

Dvorac iz 15. veka poznat je i kao Vršačka kula. Sa ruiniranih zidova možete videti prekrasni pogled na grad. Sa vrha je moguće i let paraglajdingom.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com