Samo neke od preventivnih mera koje se u vrtićima primenjuju zbog širenja gripa jesu izolacija bolesne dece, detaljna dezinfekcija soba, igračaka i podova, kao i povratak mališana u vrtić isključivo uz potvrdu lekara.

Predškolske ustanove su nastavile sa redovnim radom bez obzira na to što je školarcima produžen raspust.

„Uveli smo niz pravila i procedura kojih se striktno svi moraju pridržavati. Neophodno je kod svake promene zdravstvenog stanja dete izolovati iz grupe i o tome obavestiti roditelje, uputiti ga odmah lekaru, a onda pregledati ostalu decu. Grupe u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama ne smeju se mešati sa ostalim grupama“, kaže za „Blic“ Slavko Gak, sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu.

Zaposleni kod kojih se uoče simptomi bolesti biće odmah udaljeni sa radnog mesta.

„Važno je obaviti pranje i dezinfikovanje pribora, opreme i nameštaja u prostorijama u kojima je boravilo jedno dete ili više njih ili osoblje sa tegobama. Neophodno je svakodnevno prati i dezinfikovati igračke i boksove za njihovo odlaganje. U ustanovama treba sprovesti vlažno čišćenje podova i tepiha“, objašnjava Gak.

Svako dete kod kog su uočeni simptomi bolesti biće odvojeno u prostoriju za izolaciju, a kasnije će tu istu prostoriju zaposleni detaljno oprati i dezinfikovati.

Biće kontrolisani razlozi odsustva dece tako što će se kontaktirati s roditeljima, a narednih dana će se strogo pratiti i broj prisutne i odsutne dece.

 

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com