Zbog predstojećih praznika od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Ove godine katolički i pravoslavni Vaskrs se proslavljaju u razmaku od nedelju dana, tačnije 21. i 28. aprila. A odmah nakon toga slede prvomajski praznici.

Iz Uprave carine navode da pojačavaju aktivnosti na graničnim prelazima, kako bi se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrzao. Za putovanje su radni dani bolji izbor nego vikend a u vreme samih praznika preporuka je da se izbagavaju veliki prelazi.

Na Horgošu će biti otvorene sve raspoložive trake – šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj. Svakako, savet Uprave carine je da je za putnike bolje da se upute ka manjim prelazima – Kelebiji, Djali, Bačkim Vinogradima ili Bajmoku.

Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Takođe, savet za putnike je da prilikom ulaska u Srbiju carinicima prijave sve što nose sa sobom a da nije lični prtljag i da je vrednije od 100 evra. Na svu robu preko ovog limita se plaćaju uzone takse.

Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti, ali i AMS S, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com