Američki predsednik Donald Tramp proglasio je vanredno stanje u državi Florida pred dolazak uragana „Dorijan„.

On je naredio federalnim organima SAD da pomognu lokalnim vlastima Floride u odbrani od uragana. Takođe, otkazao je putovanje u Poljsku predviđeno za vikend kako bi ostao u Vašingtonu i pratio situaciju u vezi sa uraganom, dodaje AP.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju upozorio je da je „Dorijan“ „izuzetno opasan“ i da predstavlja značajnu pretnju za Floridu i severozapadni deo Bahama.

Uragan Dorijan prešao u kategoriju četiri

Uragan Dorijan dobio je na snazi i prešao u kategoriju četiri, koja označava „izuzetno opasnu oluju„, spuštajući se ka severozapadu Bahama na putu ka istočnoj obali Floride.

Milioni ljudi na Floridi, uključujući zabavni park Volt Dizni Vorld i rizort Mar-a-Lago američkog predsednika Donalda Trampa, nalaze se na potencijalnoj putanji uragana.

Prema prognozama, Dorijan, koji je dostigao brzinu vetra od 225 kilometara na čas, zapretiće poluostrvu Florida kasno u ponedeljak ili rano u utorak, prenosi AP.

Nacionalni centar za uragane u Majamiju upozorava da meteorolozi nisu sigurni da li će Dorijan ostaviti razorne posledice na istočnu obalu te savezne države ili će naneti manji udar.

Pojedini kompjuterski programi predviđaju da će uragan u poslednjem trenutku skrenuti na sever.

„Ima nade“, rekao je meteorolog Džef Masters.

Slaba nada da bi Dorijanov bes mogao da se izbegne pojavila se juče, iako je oluja iz kategorije tri prerasla u opasniju kategoriju četiri.

Strahuje se da bi Dorijan mogao da postane najjači uragan koji je pogodio istočnu obalu Floride u poslednjih 30 godina.

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com