Sa prvim danima proleća stiže i ono što nas ne raduje a to je prolećni umor. Upravo on nas sprečava da budemo produktivni i oduzima nam energiju koja nam je potrebna kako bismo obavili sve naše obaveze i kako bismo uživali u proleću koje nam je skoro stiglo.

Simptomi prolećnog umora su malaksalost, koja nas čini jedino sposobnim za celodnevno izležavanje a kojoj ne možemo da nađemo opravdanje. Takođe veliki broj ljudi pati od meteorološih tegoba pa svaku promenu vremena oseti kao neku promenu u svom organizmu.

Pored malaksalosti tu je pospanost, razdražljivost, nagle promene raspooženja i pad imuniteta.

Jedan od najvažnijih i najzdravijih metoda u borbi protiv prolećnog umora jeste promena načina ishrane. Zimsku ishranu koja je bila izuzetno teška zamenjujemo laganijom koja je zasnovana na sezonskim namirnicama. Ishrana bi trebalo da se bazira na svežem voću i povrću.

Gazirana pića i ostale prerađene sokove zamenite sveže ceđenim sokovima koji će organizmu mnogo više prijati. Naročito za imunitet i povećanje energije. Ono što je uvek važno jeste i hidratacija – svakodnevno unošenje dovoljne količine vode.

Osim ishrane veoma je važno da se fizički aktiviramo. Treninzima takođe utičemo pozitivno na našu energiju i pokrećemo metabolizam i čitav naš organizam se aktivira.

Za svaki umor pa i prolećni veoma je važan san. Potrebno je da imamo osam sati zdravog i kvalitetnog sna kako ne bismo osećali umor.

 

Želite da postane naš dopisnik? Kontaktirajte nas na dopisnistvo@srbijavesti.com